moja svakodnevica
Artreef
Blog - listopad 2007
utorak, listopad 23, 2007
Uz kavicu, odlučih pročitati neke novine (net novine) i dođem do briljantnih ljudi s briljantnim "dogodovštinama" koje su si sami priredili.
Nisam znala bi li se smijala, ili bih ipak plakala što postoje takva stvorenja na cesti...

http://www.net.hr/auti/page/2007/10/22/0411006.html

Ovo je odlično za ovakvo tmurno jutro.


artreef @ 08:45 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 22, 2007

Svaki ponedjeljak isto...
No vratimo se na nedjelju, dan koji podnosim sve negdje do 20. sati, a nakon toga ga po
čnem prezirat, te već oko ponoći sam poprilično živčana i rastrojena. Znam, sutra opet novi radni tjedan, ponedjeljak pa još 4 radna dana, dizanje ujutro (što nikako ne volim) i tako u nedogled. 
I sada si razmišljam, što
će tako biti narednih 30-ak godina?! 5 dana radim, dva se odmaram i 20-ak dana godišnjeg tokom godine. Užas.
I gdje je tu onda neko zadovoljstvo.
Ka
žu u radu je spas, ali nekako mi se to ne čini tako. Draže bi mi bilo raditi 4 dana, 3 se odmarati (je, možda sam ljenčina, ali stvarno mi se gadi ponedjeljak, smeta me mali vikend, ide mi na živce 8 sati sjediti u uredu, buditi se rano ujutro, dolaziti doma tko zna kada (jer najčće radim i poslije posla.)
Baš to spomenem dragom, a on meni, igraj loto, pa ne budeš više trebala raditi...
I onda se sjetim zapadnog svijeta, gdje rade još i više, još i
žće (doduše više i zarade, možda im je to motivacija, možda bi i meni to bila dobra motivacija, da znam da ću zaraditi neku solidnu paru, za neki solidan život.
Ništa, srk kave, cigareta (što se prezirem radi tih cigareta, a tako je lijepo bilo bez njih...8 godina i opet sam se navukla). Trebala bih prestati. Definitivno.
Ova me kiša uspavljuje, mrak ujutro mi definitivno nije motiviraju
ći za ustajanje, a hladno vrijeme i sumorna atmosfera su idealni za ostati doma.

artreef @ 09:08 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 21, 2007

Aquascaping....joj, kako mrzim te engleske riječi i njihovu upotrebu u akvaristici.

Aquascaping je ustvari unutrašnje ure
đenje samog akvarija...kako i gdje postaviti kamenje, biljke, dekoraciju, koralje....(ovisno o kojoj vrst akvaristike je riječ
).

Baš ju
čer, kao i prošli vikend malo sam se više pozabavila unutrašnjim uređenjem akvarija, tj. primijetila sam da se koralja nakotilo toliko da ih je previše, rastu kao korov i rastu brzo, jako. Wavebox (sprava koja radi valove) od siline koralja, jedva je radio valiće, pošto su ih koralji svojom masivnošću i kosturom zaustavljali i smanjivali jač
inu vala.

Gledam danas u akvarij, ipak je nešto prozra
č
niji, val je lijep i velik, kakav i treba biti, a koralji su dobili dosta mjesta.
Naravno u preure
đenju akvarija, nije išlo samo lomljenje i vađenje viškova koralja, nego sam premještala i neko od kamenja (nekada sam imala poslovicu, svaki tjedan, kamen jedan), jer sam redovito nešto preuređ
ivala u akvariju). Sada više nemam toliko vremena, a niti volje i onda mi se ovako nakupi, pa potrošim na pelcanje pola dana. 

Ostala mi je još jedna etapa, lijevi dio akvarija (prošli vikend je to bio desni dio), ju
čer je bila središnjica akvarija, a sljedeć
i tjedan ide lijevi dio.

U morskoj akvaristici, vrlo je bitno kako
ćemo i na koji način posložiti koralje, jer svaki ima svoj zahtjev, svoju potrebu, za svjetlošću, za protokom, za susjedstvom (koralji se međ
usobno ne vole i mogu ispuštati otrov, tako da bi ubili ili barem ozlijedili svoga susjeda koji im ne odgovara).

Lome
ći svoje koralje, da bi dobili više prostora i mjesta, zadnjih 2 puta, nalomila sam cca 1 kg koralja, točnije, 1,01 kg. Poprilična količ
ina, zar ne?!!
I onda se pitam, jer sam još uvijek na primitivnom opskrbljivanju koralja potrebnim kalcijem, bez svih mogu
ćih "must be " u akvariju stvarčica (skimmer, kalcij reaktor, sump, vrhunski filteri, raznorazni kemijski dodaci i preparati), kako to kod mene raste i buja, već 4 godinu, bez toga svega, bez pravog mora, bez posebno pripravljene vode od koje se radi umjetno more?


 

 

artreef @ 14:28 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
petak, listopad 19, 2007

Vjerovali ili Ne!
Uletio mi danas, lik, preprodava
č knjiga, stariji gospodin, u odjelu s knjigama pod ruku. I počne on, kao i svi prije njega hvaliti tu knjigu koju ima, da je dobra, jeftina, zanimljiva, nešto poput ginisovih rekorda, samo zanimljive činjenice, nešto kao enciklopedija u malom. I da je prava akcija, vrlo je jeftina, da je u dućanu tj. knjižari cijelih 500 kn-a a kod njega je samo 139 kn-a. Zanimljivih korica (kao neka prava senzacija). Gledam u lika, i sve si razmišljam, pa odavno nisam kupila nikakvu knjigu (sigurno je prošlo i godinu dana, valjda, više i ne pamtim), te se odlučih baš za tu, zanimljivog naslova i simpatičnih korica, šarenog sadržaja i istinitih činjenica...i tako u knjizi se može naći od sunčevih mrlja, otrovnih hobotnica, rupa u glavi kod ljudi, nostradamovih proročanstva, zanimljivih internet prodaja (poput neke male koja je preko interneta prodavala oca),čovjeka iz Kine kojemu je rastao rog iz glave, da je prašina sastavljena od 75% mrtve kože koja otpada s čovjeka, da muška brada može narasti do 9 m za vrijeme čovjekova života, da kitovi proizvode najzvučnije zvukove koji su jaki kao i polijetanje raketa, mnoga čuda iz mora...o potresima, duhovima, čudovištima, kamenju koje se samo od sebe pomiče....žena koja stvara i kojoj bakar "raste" na koži, o magiji, o gatanju, o vješticama, o tome što se događa u području 51?, o NLO-u....u svakom slučaju ima svega.
Vjerovali ili Ne, kupila sam knjigu za 138 kn-a
čudnovatih korica (one korice koje se "miču"), ne znam kako ih objasniti, ali ko dijete imala sam takve gumice za školu i još poneke slične predmete ukrašene tom tehnikom koja prikazuje micanje kako se mi mičemo.

artreef @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare

eh, opet kukam oko prometa u ovoj fucking "metropoli" (namjerno sam upotrijebila tu riječ, jer sam jučer razgovarala s jednim likom, koji mi je najavio svoj dolazak u "metropolu" pa sam umrla od čuđenja. Ma kakva fucking metropola? to je Zagreb, a ne metropola. No, nema veze, ne čudim se njemu, daleko od toga, nego mi je totalno čudno da netko za Zagreb kaže metropola, no, nikad se ne zna, možda i ti Zagreb zoveš metropolom!
E, da ta naša metropola je postala krcata vozilima na 4 kotača, na 2 kotača, prepuna biciklista, pješaka, kamiona, tramvaja, vlakova, buseva, svega...i baš ta sva vozila i ina čuda stoje meni na putu do posla i što je još gore na putu od posla do doma.
Jučer sam primjerice od Kvatrića po Šubićevoj preko Autobusnog do Vukovarske vozila cijelih 38 min (da se razumijemo, nisam vozila, nego puzala i zaključih, prije bi to propješačila, jer ta relacija se pređe pješke u cca 20-ak min)-te je i zdravije i jeftinije i što je najbolje, ne izgore mi živci. Ali nije tu bio kraj moga puta...dođoh na Vukovarsku i krenem prema Savskoj i mislim do Vrbika, možda još 10 min i to je to, ali ne, moj divni mali kvart postao je tranzicijsko središte, jer se njih tonu sjetilo da je to odlična prečica kako preći na brzak s Vukovarske na Slavonsku (ili ti Zagrebačku aveniju-više joj ne znam niti ime, stalno nešto novo smišljaju). Od ulaska u svoj kvart do mog stana treba mi cca još 5 minuta u nekim normalnim uvjetima, ali ne, jučer mi je trebalo dobrih 15 min. I tako otišla u 16 s posla, došla u stan u 16.55 i što reći na to.
Facking ljudi, okanite se svojih autiju, idite na bus, tramvaj i oslobodite više te ceste i maknite se svi s Vrbika. Dosta bilo prometnih gužvi, treba uvesti sankcije, diktaturu i zabranu vožnje (kao u "dobra stara komunjarska vremena", kada su bile točkice i kada se vozilo po tablicama-parni i ne parni dani). 

petak...jutros, tik malo prije 
Galeb, stoji na ogradi, na terasi ispred prozora moga ureda. Gledam galeba, gleda i on mene, mrcina i sve se pitam :"Dobro Šime, što radiš ovdje u metropoli, pa ljepše ti je doli, na moru, manje buke, manje smoga, manje ljudi, manje smeća...imaš više slobode, više hrane i više prijatelja. ili si ti možda Jonathan Livingston?artreef @ 09:37 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 18, 2007
Duboko plavo more....
Puno puta se pitam, kakav je život dolje, duboko, na mjestima gdje više ne dopire sunčeva svjetlost, gdje je uvijek, stalno i konstantno mrak, pravi trajni mrak.
Ima li dole sirena?
(želim vjerovati da ih ima, ali to je kao da vjerujem u jednoroge, koji su također povezani s morem, rađaju se iz morske pjene....)
Čega dolje ustvari ima? Osim onih bezbojnih nemani, velikih zuba i onih prekrasnih prozirnih bića s rasponom svjetlećih boja kojima krase morske dubine i morsku tminu.
Oni su kao jin i jang dubokih, tamnih mora, čiste suprotnosti-ljepotice i zvijeri koji vode svoju bitku, svoj život, nama skoro potpuno stran i nepoznat.
Dijele sa nama planet, niti ne znaju za nas, za naše postojanje i nadam se da neće nikada niti doznati, da će preživjeti ako dođe do dana kada prestane život na Zemlji, uzrokovan našim nemarom ili nekom velikom prirodnom katastrofom.
I mogli bi preživjeti, kao što su preživjeli sve do sada, od pamtivijeka, od početka, nama toliko dalekog i nepoznatog.


 
artreef @ 14:26 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, listopad 16, 2007
Malo opet o akvarijima....

Baš sam otišla na održavanje jednog akvarija, tek sam dobila to održavanje, neki malawi ciklidi iliti "ciklidarij". Akvarij je postavljen prije godinu dana, i održavanja uopće nije bilo (osim hranjenja ribia i uljevanja vode od strane vlasnika akvarija). Čovjek bi pomislio "baruština", no osim tvrdokornih algi koje su prekrile staklo, nešto kamenja, nema nekih većih problema-nezamislivo, ali istinito. I tako, očistimo mi ta stakla, vidimo konačno u akvarij, a kada unutra...puno malenih cuiklidića, više naraštaja, više vrsta i boja-naravno i roditelji su tu, velike mrcine, svak od po kile.
I sada, zanimljivo je to, kako bez obzira na ne održavanje, na zapušten akvarij (u smislu algi i ne mjenjanja filterskih medija), ovi se razmnožavaju, žive i što je najbolje, odličnih su boja i odlično izgledaju. I da, počelo me veseliti što sam se opet, nakon dugo vremena počela vračati svojim "korjenima" akvaristike, slatkovodnoj akvaristici i ciklidima, koje sam zadnje držala prije nego sam u potpunosti prešla na morsku akvaristiku.


slike posudila s www.mojakvarij.bloger.hr
artreef @ 12:11 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Ne znam kako vi ostali, ali ja sam pravi ovisnik kavice. Obožavam tu crnu tekučinu, ujutro, popodne, u svako doba dana, stalno.
Jesam li izbirljiva u pogledu kave, koja je u pitanju.
Izjutra je to crna turska, jaka koja može vola probuditi. Nakon te kave lako se krene dalje (i da, cigareta, uh kako sama sebe živciram s cigaretama i kako mi je bilo ljepše prije cigareta-što su mi one trebale nakon 8 godina pauze.) Bez turske, koju redovito ujutro skuha dragi, koji već ima svoj ritual u kuhanju kave, cijeli dan sam bezvoljna i umorna, a oči su na pola koplja.
Tokom radnog jutra, popijem i neki ness, nemam pojma koji, glavno da je blažeg okusa. Ustvari najdraži mi je onaj čokoladni, jer je slatki, a i čokoladni okus je unutra, pa me to zadovolji s obzirom na moju dnevnu potrebu za čokoladom.
Naravno, nije to sve o mom ritualu, kava se pije iz velike šalice u hektolitrima. Od male šalice nema nikakve koristi. 
Nedavno sam u jednom privatnom domu, pila kavu iz takve krasne šlice da sam pala na guzicu. Nemam niti pojma koja je kavulja bila u pitanju, ali sam je s guštom popila. Šalica, bijela, velika, barem 3 dl, oblika nekakve školjke, dizajnerska 100%.
Primjetila sam da šalice puno govore o ljudima, prilikama u kojima žive i smislu za estetiku.

artreef @ 08:52 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, listopad 12, 2007
Ne, nije kulinarski recept, već je to recept protiv depre.
Otišla na pauzu za ručak, sjela van na terasu, sunce je sjalo (ćim ima sunca, odmah sam bolje) . Ručak kao stvoren za lječenje depre. Ajde, bolje mi je nego jutros ili jučer.
Zanimljivo je to, što u "zalogajnici kod šime" je uvijek puno, ima nešto nas radnika koji dođemo u pauzi za ručak, ali ima i jako puno penzionera, svakodnevno. Pitam se , kako si oni, koji uvijek kukaju da nemaju para, da nemaju za osnovu života, imaju tamo za ručak? Nije to subvencioniran ručak, neka menza, a ne, to je pravi mali restoranček-zalogajnica su ga nazvali, i nikada nema mjesta. Uvijek je krcan i uvijek je pun. Gotovih jela, nekih 6 na izbor, a naravno, uvijek se može naručiti i s menia. I ima izbora i dobro je, najede se čovjek, spasi dušu i odmori. Ma neka, već mi je lakše, bolje je. Sunce sja, nije neko, ali ipak, nije tmurno, sjetno i oblačno.

 

 

artreef @ 13:48 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare

Baš jučer, gledala sam nešto o nekoj depresiji koja se javlja ovako u ranu jesen, kada su dani kraći, kada je sunca malo, kada se kiše zaredaju. I nije problem, ako se loše i bezvoljno osjećate ovu godinu u ovo vrijeme, većina ljudi se tako osjećaju (preporuka je otići na skijanje na planine gdje ima više sunca?!!).
Da, super, baš imam vremena ići na skijanje.
Fucking, da imam vremena ići na godišnji, a i toliko para viška, radije bi otišla u toplije krajeve, na more i ronjenje....
Problem nastane ako se to dogodi i sljedeću godinu u isto vrijeme. A mene zanima kako ne biti depresivan, kada je situacija takva kakva je. Država nam je u banani, plaće su katastrofa, muljaju nas na sve strane, od pitke vode do generala...ma tko zna više što je istina i kako se uopće postaviti.
Možda bih se i veselila pošto je sutra subota, ali znam da me čeka, posao-hobi-posao, muka mi je, a još uz tuđi imam i cijelu rekonstrukciju svoga akvarija. Uopće me ne veseli.


artreef @ 09:13 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 11, 2007

Nakon noćne more, koja je rezultirala nedavnim događajima, ustala sam se prebijena i bezvoljna, a k tome još i ovo rominjavo, mračno vrijeme, kiša i depresija.
Nekako ništa ne stignem, nikuda ne stignem, ništa ne
želim i za ničim ne žalim. Toliko sam zgrožena mnogim spodobama koje se nazivaju ljudi, da polako postajem tvrdokožac.

Dobro mi je rekla frendica: "Promjeni kliker u glavi! Jednostavno pusti....". 
pa polako i puštam, samo tuga je još prisutna...pro
ći će, kao i sve do sada

Shvatila sam, da mi je hobby, koji mi je postao posao, ustvari loša opcija, jer ono nešto što me nekada razveseljavalo i opuštalo, danas  me  optere
ćuje, ne opušta me i izgubio je onu svoju čar. Nemam želudac za to sve, previše je toga svega, opterećuje me. Pitanje je da li naći novi hobby ili novi posao, jer ovo je očigledno vrlo loša kombinacija. Je, volim taj posao, koji je prerastao iz hobija, ali kada dođem doma više ne uživam u svom akvariju, više nemam volje za njega, za forum, za bilo što što je vezano uz to.

artreef @ 08:28 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, listopad 9, 2007
Hippocampus Ramulosus
red: Gasterosteiformes
podred: Syngnathoidei
obitelj: Syngnathidae/šilogubac
rod: Hippocampus
vrsta:Hippocampus Ramulosus
hrvatsko ime: Morski konjić
engleski: Sea Horse
postojbina: Jadran, Sredozemlje
parametri mora: Temp. 18 - 22° C
veličina: oko 15 cm
akvarij: minimalno 220 l, tematski akvarij
prehrana: mlađ ribe i rakušci
ponašanje: miroljubiva i plaha riba
Upozorenje. Zaštićena vrsta u Hrvatskom dijelu JadranaHippocampus Ramulosus-Morski konjić
opis:
opis: Riba čudnog oblika tijela. Loš plivač i slabo pokretna. Obitava u livadama Poseidonie Oceanice i makro algama. Većinu svog vremena stoji pričvršćen repom za neku makro algu i vreba na plijen. Boje je crne, tamno smeđe i žute. Ženka polaže jajašca u mužjakovu vrećicu, gdje ih on nosi 3 tjedna i nakon toga ispušta na svijet žive mlade.

prehrana: živa mlađ ribe i rakušaca

akvarij: pošto je zaštićena vrsta ne bi se smio izlovljavati. Ako ga ipak neko ulovi i poželi držati u akvariju, akvarij bi trebao biti tematskog tipa, samo s ribama sličnog karaktera. Prepun makro algi, slabijeg protoka. Dnevno dodavanje mlađi ribe i rakušaca. Nikako tropski morski akvarij ili akvarij sa brzim i velikim ribama.

posebni dodatak: što ih ugrožava?!
Ugrožava ih čovjek koji ih lovi i vadi zbog njihovog čudnog oblika i ljepote. Mnogi ih i dan danas "suše" i prodaju kao suvenire. Ugrožavaju ih i kočari koji uništavaju livade Poseidonie Oceanice.
Da bi ih spasili, nemojte ih loviti, niti ih kupovati kao suvenire.

artreef @ 08:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 4, 2007

Već pola sata pokušavam smisliti neku složenu rečenicu koja bi mogla eventualno potaknuti moju ruku da napiše nešto.
Cijelo jutro slušam kako je danas dan zaštite životinja i kako se treba upozoriti ljude na poštivanje sveg živog što se okolo kreće, leti, pliva,,,,
Ali mi nije jasna jedna stvar, zašto je to samo jedan dan, samo jedan od 365 dana u godini, je dan za očuvanje živog raznolikog svijeta na zemlji. I može li taj dan uopće pripomoći očuvanju?!
Nekako sve sumnjam u to. Eto, danas pišem o tome, neki će to pročitati, neki će to čuti na tv-u, nekima će reći kolega na poslu, na faxu...ne bitno, ali što će to promijeniti? Kako će taj dan pridonijeti životinjama koje su pred istrebljenjem, koje su ugrožene i izumiru?! Za te životinje, nema budućnosti, jer kada je prealarmantno, onda je ustvari kraj, a svi pokušaji su ustvari zadnji trzaji "nas" (nekolicine ljudi, koji bore bitku protiv vjetrenjače). Kada je kraj, onda je kraj, jer uvije će se naći neki otrcani megalomanski bogataš koji će baš željeti taj zadnji, predzadnji primjerak nečeg. FUJ....gade mi se ti ljudi, gade mi se skoro svi ljudi s obzirom gdje smo sada i kako smo do tuda došli.
Pohlepa.
Pohlepa je ljudski grijeh (tako kažu) koja iz čovjeka izvlači ono najjadnije, najsirovije, najbjednije ljudske porive, nagone, ljudsku bit..
Vračam se radije na životinje, danas je njihov dan.
Ako tko od vas ima volje, želje, barem danas (iako to ustvari ne znači ništa, jer jedan dan od 365 dana u godini je puno premalo za išta napraviti, išta poduzeti) kupi hranu za mačke, te nahrani lutalice u svom kvartu, ili nahrani ptičice...ako ste na moru, ili na kontinentu, a želite barem malo trajnije pridonijeti zaštiti nekih vrsta, dogovorite se i usvojite dupina....barem na godinu dana pomoći ćete financijski u održavanju jednog od 6-8 dupina.
Mogla bih vam reći : ne jedite danas meso (ali tako i tako su jučer pobili krave, svinje, piliće, koje treba danas prodati, i jednodnevnim postom od mesa, definitivno niste ništa napravili, niti za očuvanje, niti za te životinje koje su ubijene).
I kako onda obilježiti ovaj dan?! Lako, neka ne bude samo jedan dan kada ću se sjetiti da ne živim sama na ovom planetu, nego je ovaj planet dom svih živih bića oko mene i oni imaju jednako pravo na život kao i ja....
 

 

 

 

artreef @ 08:50 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, listopad 2, 2007

Ti si redatelj filma koji se zove Tvoj život. Učini od njega sretnu avanturu i bajku!
(poruka anđela)artreef @ 09:48 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 1, 2007

Posao mi je takav da znam počesto, neplanirano putovati....
U petak, taman iza ru
čka, kaže mi šef, ajde, idi na Lošinj, tamo i tamo,  treba srediti 4 akvarija (svaki oko 350 l, to je 1400 l, što ne bi bilo strašno da je jedan akvarij u pitanju, ali 4 različita, svaki s različ
itim sistemom filtracije, riblje populacije i svaki s svojim problemom....
Koliko god volim putovati, sre
đivati akvarije, ovo je veliki i naporan zadatak za dan posla (naravno, plać
en smještaj, hrana, put i posao), no ipak...
Akvarije sam zatekla u tak-tak stanju, riblja populacija, potpuno izmiješana po akvarijima, akvariji u jednom opuštaju
ćem centru, sva 4, jedan do drugoga...Uzela sam dragog ovaj puta za pripomoć , pošto je već sa mnom bio na nekim projektima, ovaj put je bio idealan da idemo nas dvoje.


Sunce na nebu, mirno more, populacija turista iznad 50, nema gužve...ustvari bio bi to pravi vikend za guštanje da nije bilo toliko posla.

U svakom slučaju dojmovi odlični. Prekrasno.

Nažalost od Lošinja sam vidjela jako malo, tj.ništa, zbog količine i obujma posla, ali i ono malo što sam vidjela, bez problema sam zaključila, kako je život na moru, uz more, prekrasan (kao nisam to znala od prije).

Eto, ovaj post posvećujem Lošinju i svim žiteljima tog krasnog otoka :)artreef @ 15:41 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
oplemenjivanje prostora, komadič raja u domu

Akvarij je najljepši ukras u domu.

AquaVizionar d.o.o nudi: vrhunski proizvod, akvarij za svaki prostor . Postavljamo i održavamo akvarije u svakom prostoru: od malenih kockastih akvarija, koji su odličan detalj na svakom radnom stolu, do velikih akvarija sa zapremninom od više tisuća litara pogodnih za velike i raskošne objekte.

Akvarij utječe na pozetivno psihičko raspoloženje osobe koja boravi u prostoru. Smanjuje stres i diže raspoloženje i energiju.

S povjerenjem nam se javite.

www.aquavizionar.hr

email: info@aquavizionar.hr

www.artreef.net
email: artreef@artreef.net

koraljni greben: kahuna i elfreefer vlasnici
ponuda koralja
Nema zapisa.
Lisnati morski zmaj

Phycodurus eques

Ovo je prelijepa riba iz porodice Morskih konjića i Šila.
Spada u vrstu Morskih Zmajeva. Morski Zmajevi su posebno spektakularni i najviše misteriozne morske ribe.
Razlikuju se od Morskih Konjića po dužem tijelu koje ima dodatak koji izgleda poput lišća, te im je to idealna kamuflaža u Morskoj Travi tj. morskim algama.

prehrana:
Hrane se larvama riba i amphipodima (mali škampi, kozice), usisavajući svoj plijen u malena usta. Cijeli život provedu skriveni u Morskoj Travi/Seaweed (alga), koja ima omogućava da se u njoj posve sakriju, čekajući svoj plijen.

razmnožavanje:
Ženka proizvede oko 250 jajašaca koje nosi mužjak u svojoj "torbi". Nakon nekih 8 tjedana, kada se iz jašaca izlegu larve, sposobne za samostalan život, mužjak ih "trzajevima" otpusti u morski svijet. Svega 5 % larvi odraste i doživi odraslo doba (potrebne su 2 godine da bi iz larve postala odrasla riba).

posebno upozorenje:
Lisnati morski Zmaj je zakonom zaštićena vrsta i štiti ga zakon Australije od 1996, te je njihov izvoz strogo kontroliran. Javni akvariji moraju postići odličnu kvalitetu da bi ih uopće mogli uvesti, tj. da bi dobili dozvolu za uvoz i držanje te posebne i misteriozne ribe.
U prodaji se ne bi smio nalaziti.

slika i tekst: vlasništvo Artreef.net

Brojač posjeta
229132
Arhiva
« » lis 2007
Index.hr
Nema zapisa.